• Förlossningsberättelse del 2 • | Tvilling och tvillingmamma
mammatilltwins

Tvilling och tvillingmamma

Annons

• Förlossningsberättelse del 2 •

Morgonen den 20 juni 2017, när jag var i v. 29+1, började jag känna sammandragningar och magont. Eftersom jag var inlagd på antenatalavdelningen kunde jag bara ringa in barnmorskan, vilket jag gjorde. Hon skulle prata med läkaren. Jag och H väntar och äter lunch vid ca kl. 12:45 och därefter kommer barnmorskan och meddelar att läkaren vill göra en undersökning. H meddelade då sin chef att allt såg bra ut och att han skulle arbeta följande dag. Men vid undersökningen såg läkaren huvudet på tvilling 1 (Inez). Jag var alltså öppen!

Jag lades in på ett förlossningsrum, där jag skulle vara tills tvillingarna kommit. Det är omöjligt att beskriva vad jag tänkte och kände i det ögonblicket. Mest förekommande känslan var nog rädsla. Räsla och önskan att mina barn skulle överleva. Jag hann dock bara komma in i rummet innan läkare beslutade att akut kejsarsnitt behövde göras. Massa personal sprang runt för att förbereda inför operation. Jag kördes upp till en operationssal och H kom med in. Under vägen sade jag: ”de får inte komma redan nu, jag vill inte”. Där inne fick jag ryggbedövning. Inne i operationssalen befann sig minst 10 st sjukvårdspersonal och utanför väntade 12 st sjukvårdspersonal på att ta hand om barnen. H satt vid mitt huvud och jag låg med armarna ut från kroppen. Ett skynke sattes upp för att vi inte skulle se.

Läkaren påbörjade kejsarsnittet och under operationen tog de i så att jag nästan ramlade av och H fick hålla i mig. Sedan hörde jag ett skrik och såg blodstänk på lampan över mig. Kl. 14:06 föddes Ella som vägde 1 327 g och var 37 cm lång och hade huvudomfång på 25 cm. Hon togs genast ut till den väntande personalen, jag fick inte se henne. Jag hörde inget mer skrik (Inez var tyst). Under kejsarsnittet fick en barnmorska trycka tillbaka Inez in i magen (då jag var öppen och hennes huvud syntes). Kl. 14:08 föddes Inez som vägde 1 045 g och var 36 cm lång och hade huvudomfång på 25 cm. Även hon togs genast ut till övrig personal.

Tjejerna lades i kuvös och kopplades ihop med maskiner och CPAP (andningshjälp). Inez sövdes ner direkt och fick medicin i lungorna. Jag hade fortfarande inte sett någon av dem. Jag visste inte ens om de levde! Ena barnläkaren ordnade i alla fall så att jag fick se Ellas kuvös och känna på hennes hand, men eftersom jag låg kvar på operationsbordet kunde jag inte se henne genom kuvösen. Tjejerna och H åkte till neonatalen medan jag syddes ihop. Därefter låg jag på uppvaket i ca 4 timmar. Jag fick prata snabbt med H i telefon som sa att tjejerna var små men verkade må bra. Efter det lades jag in på BB där H mötte upp mig. Det var redan kväll och personalen sade att de skulle köra ned mig till flickorna nästa dag. Jag trodde att det alltid var så och ifrågasatte inte det (i efterhand önskar jag att jag hade propsat på att åka dit direkt). Jag var även i chock och hade nog inte riktigt förstått att jag var mamma. Jag hade ju inte den där obeskrivliga kärleken alla talar om. För mig var det mest rädsla för hur tjejerna mådde.

Dagen efter, 21 juni 2017, fick jag träffa tjejerna för första gången. Då var de ett dygn gamla.

Det jag fick se/känna efter förlossningen. På bilden syns även läkaren som såg till att det ens var möjligt!

Bild tagen av H när jag låg på uppvak!

Bild som H tog när jag låg på uppvak!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
mammatilltwins

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Lisa

  Hej hej! Vår berättelse är ungefär lika! Jag fick mina tvillingar vecka 29+2! Verkligen en annorlunda upplevelse, förstår dej och dina känslor precis! Det är härligt att få läsa andras berättelser! Och det är fantastiskt med tvillingar! Hoppas ni mår bra! Kram från Lisa!

  1. mammatilltwins
   mammatilltwins

   Hej! Ja det är verkligen inte så förväntningarna var på förlossning. Ja visst är det 🙂 när fick du dina tvillingar? Kram

Annons
stats